torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 27. junij 2013 ob 00:00, ogledov: 4493

Letno srečanje gorskih stražarjev in aktivnih ljubiteljev narave Odbora za varstvo gorske narave MDO PD Koroške

Avtor: Zdenka Mihelič
V soboto, 15. 6. 2013, je v Planinskem domu na Košenjaku potekalo 15. letno srečanje gorskih stražarjev in aktivnih ljubiteljev narave Odbora za varstvo gorske narave MDO Koroška. Vodil ga je vodja odbora Janez Juvančič, udeležilo pa se ga je 20 gorskih stražarjev in varuh gorske narave iz Dravske, Mežiške in Mislinjske doline, med njimi tudi lastnika večjih kmetij iz Krajinskega parka Topla.
Srečanje se je začelo s predavanjem varuha gorske narave Milana Senice na temo zavarovanih rastlin in živali. Milan Senica je bil imenovan tudi za namestnika vodje odbora.

V imenu KVGN PZS je na srečanju  sodelovala Irena Brložnik, ki je po uvodnem pozdravu na željo prisotnih na kratko predstavila razlike v izobraževanju, statusu ter pomenu gorskih stražarjev in varuhov gorske narave ter ključne vsebine delovanja KVGN PZS v letu 2012 in programa dela za leto 2013. Med drugim je pozvala tudi k predlaganju kandidatov za priznanje KVGN PZS.

Prisostvoval je tudi predsednik MDO PD Koroške Drago Horjak. Le ta je po uvodnem pozdravu med drugim omenil, da so v letnem finančnem planu PZS občutno zmanjšana sredstva za MDO PD, pozneje pa se je vključil tudi v razpravo o aktualnih naravovarstvenih problemih.

Srečanje je kljub upoštevanju formalnega dnevnega redu potekalo sproščeno, v obliki razgovora, kjer je vsak od udeležencev imel  priložnost izpostaviti svoje izkušnje oz. mnenje o problemih varstva gorske narave.

Izpostavljeno je bilo predvsem naslednje:
  • ocena, da trganje zavarovanih rastlin in odpadki v gorskem svetu nista več ključna problema varovanja gorske narave,
  • planinci za razliko drugih obiskovalcev oz. uporabnikov planinskih poti le-te vedno manj onesnažujejo, odpadki pa ostajajo v gozdovih predvsem ob sekanju lesa in podobnih delih,
  • letos se tečaja za VGN udeležuje drugi kandidat MDO PD Koroške,
  • potreba po večjih pristojnostih  Gorskih stražarjev in predvsem Varuhov gorske narave
  • razočaranje, da zakon o vožnjah v naravnem okolju še vedno ni sprejet; vedno bolj so moteče vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju; zaradi pomanjkljivega nadzora pristojnih institucij so povsem nemočni tudi lastniki zemljišč in gozdov (kar velja tudi za vožnje s kolesi),
  • kriteriji za dvonamensko rabo planinskih poti (med drugim ocena, da bi morali tako kot za planinske poti za dvonamensko rabo le-teh dajati pisno soglasje tudi lastniki zemljišč; nejasna odgovornost za označevanje; nejasna odgovornost za morebitne nesreče na teh poteh, preveč odgovornosti je naloženo planinskim društvom)
  • morebitna nadelava zavarovanih plezalnih poti naj ne poteka brez predhodnega sprejetja in spoštovanja stališč KPP in KVGN PZS,
  • podatki o varuhih gorske narave (program, seznam ..) na spletni strani KVGN PZS niso ažurirani glede na dejansko stanje

Irena Brložnik

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije