torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 2. julij 2013 ob 00:00, ogledov: 9615

3. del tečaja za varuhe gorske narave v Ribniški koči na Pohorju

Avtor: Zdenka Mihelič
22. in 23.junija je v Ribniški koči na Pohorju potekal 3. del 11. usposabljanja za varuhe gorske narave. Kot smo že navajeni, nas je tudi tokrat spremljalo spremenljivo vreme, vendar pa smo dočakali tudi nekaj sonca.
Tokrat so nas najprej prav prijetno presenetili gostitelji. Prijazno nas je nagovoril predsednik PD Ribnica na Pohorju Dušan Švajger in vsem zaželel uspešno delo na tečaju, pa tudi potem v vsakdanjem življenju. Vsak izmed tečajnikov je prejel tudi darilo za spomin. V imenu PD Paloma Sladki Vrh, ki je lastnik koče, pa nam je s pozdravom in praktičnim darilcem izkazala pozornost udeleženka tečaja Andreja Kaučič Vajngerl.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_3del_Pohorje_22_23_6_foto_Janez_Senica_CIMG2913m

Malo po deveti uri smo začeli s predavanji. Najprej nam je predaval Teo Hrvoje Oršanič in sicer nas je preko predstavitve Kozjanskega parka seznanil s Splošnimi ekološkimi pojmi, v nadaljevanju pa še s Pomenom varovanja in ohranjanja gozdov. Po kosilu smo prisluhnili Ireni Mrak, ki nam je pripravila zelo zanimivi predavanji o Negativnih vplivih planinskih in drugih prostočasnih dejavnostih v naravnem okolju in njihovo obvladovanje ter o Aktualni problematiki varovanja gorskega sveta doma in po svetu. Nekaj časa smo preživeli tudi v naravi in sicer smo se čez Jezerski vrh sprehodili do Ribniškega jezera. Po večerji je o Pripravi in izvedbi projekta varstva gorske narave v okviru planinskega društva predavala Irena Brložnik, ki je ta dan skrbela tudi za usklajen potek tečaja.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_3del_Pohorje_22_23_6_foto_Janez_Senica_CIMG2926m

Prebudili smo se v sončno jutro. Že ob osmi uri smo nadaljevali s predavanji. Najprej smo prisluhnili predavanju o Rastlinstvu v gorah in varstvu rastlinskih vrst. Predaval nam je Dušan Klenovšek, s katerim smo se odpravili tudi na kratek sprehod po okolici koče. Sledilo je še predavanje o Alpski konvenciji z Janezom Bizjakom.
Moram priznati, da smo kar malo težko sledili predavanjem, saj nas je čakal preizkus znanja. Testi so vsebovali vprašanja iz vseh predavanj, zato je bilo treba pregledati kar precej literature. Ne glede na to smo teste vsi uspešno rešili, sedaj pa nas čakajo še seminarske naloge. Če bo vse prav, bomo dobili v jeseni 22 novih varuhov gorske narave.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_3del_Pohorje_22_23_6_foto_Janez_Senica_CIMG3007m

Lepa hvala še enkrat predavateljem za poučna in zanimiva predavanja, predstavnikom PD Ribnica na Pohorju ter PD Paloma Sladki vrh za prisrčen sprejem in osebju v Ribniški koči za vso skrb za naše dobro počutje .

Irena Brložnik in Marta Bašelj
Foto Janez Senica

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije