torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 20. julij 2013 ob 00:00, ogledov: 4890

Poročilo o stanju Alp: raznolikost trajnostnega turizma

Avtor: Zdenka Mihelič
Četrto poročilo Alpske konvencije o stanju Alp, razdeljeno na sedem poglavitnih tipov alpskega turizma, odgovarja na vprašanje, kako zagotoviti uravnoteženost med turizmom in trajnostnim razvojem na območju Alp.
Trajnostni razvoj v alpskem turizmu pomeni, da morajo biti prihodi in odhodi obiskovalcev kakor tudi njihove dejavnosti in nastanitev sprejemljivi za okolje in družbo ter v interesu lokalnega prebivalstva. Turistična ponudba in storitve alpskih regij se med seboj zelo razlikujejo, zato težko govorimo o "alpskem turizmu" kot enotnem pojmu. 

Priložnosti trajnostnega turističnega razvoja
Tokratno poročilo o stanju Alp ocenjuje sedem tipov alpskega turizma, npr. destinacije za doživljanje narave, smučarska središča, alpska mesta oz. kraji itd. Možnosti njihovega razvoja so različne: prednosti poletnih destinacij v alpskem predgorju so privlačne obvodne pokrajine in bližnja velemesta, te destinacije so pogosto tudi lahko dosegljive z javnimi prevoznimi sredstvi. Nasprotno je prednost zdraviliških destinacij v stalnem naraščanju povpraševanja na področju preventivne zdravstvene dejavnosti in specialnih terapij. Naravne danosti, kot so termalne vode, čist zrak in zdravilne rastline, morajo biti vključene v pristno sonaravno okolje.

Oblikovanje prihodnosti
Trajnostni razvoj turizma na območju Alp pa je povezan tudi z velikimi izzivi, ki se med seboj sicer razlikujejo glede na posamezen tip alpskega turizma, njihova skupna značilnost pa so težave, ki izhajajo iz rabe tal, prilagajanja podnebnim spremembam, ustvarjanja delovnih mest, demografskih sprememb, predvsem pa turistične mobilnosti.

Tokratno Poročilo o stanju Alp ne prinaša le kratke analize procesa uresničevanja turističnega protokola Alpske konvencije, temveč želi prikazati tudi konkretne možnosti za spodbujanje trajnostnega turističnega razvoja. Predlaga ukrepe, kot so kazalci za celotno območje Alp, a tudi medsektorsko sodelovanje na področju turizma, kmetijstva in gozdarstva. Markus Reiterer, novi generalni sekretar Alpske konvencije, je ob tem poudaril: "Poročilo o stanju v Alpah je pomemben instrument, ki s številnimi primeri dobre prakse ponazarja priložnosti in možnosti za razvoj. Je pa tudi neposredno povabilo, da sami stopimo na pot, ki nas bo pripeljala v trajnostni turizem. Trajnostni turizem je turizem prihodnosti."

Vir Cipra/AlpMedia in www.alpconv.org/sl/AlpineKnowledge/RSA.

S klikom na sliko si oglejte 4. poročilo o stanju Alp (2,44 MB)
Alpska_konv_Porocilo_o_stanju_Alp_Trajnostni_turizem_julij2013_naslovnica
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije