torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 27. september 2013 ob 00:00, ogledov: 4186

Narodni park Mercantour

Avtor: Zdenka Mihelič
Francoski narodni park Mercantour ima novo listino, ki so jo pripravljali dolga štiri leta. Listino je pred kratkim sprejelo 21 od 28 občin. In kaj se je s sprejetjem listine zanje spremenilo?
»Z začetkom veljavnosti se končuje dolgo in kompleksno obdobje oblikovanja listine,« pojasnjuje Fernand Blanchi, predsednik Narodnega parka Mercantour. Dokument so skupaj pripravili predstavniki političnih strani in upravnih organov, okoljevarstvene skupine in zaposleni v parku. Blanchi je zadovoljen s 75-odstotnim soglasjem občin, ki ležijo na območju parka, in upa, da se bo sodelovanje z njimi v prihodnje še izboljšalo. S podpisom listine so občinam zagotovljeni podpora strokovnjakov, sofinanciranje projektov in tudi znak Narodnega parka v smislu oznake odličnosti. Na željo občin naj bi se v prihodnje število skupnih projektov povečalo, npr. na področju spodbujanja sonaravnega turizma.

Občine so se s sprejetjem listine zavzele za trajnostni razvoj, kar ni vedno enostavna naloga. »Pravila, ki veljajo za parkovno območje, so za marsikaterega predstavnika občin prestroga. In to je razlog, zakaj sedem občin listine ni hotelo sprejeti,« je pojasnil Alain Boulogne iz CIPRE Frankreich. Podlaga za izdelavo nove listine je bil francoski zakon iz leta 2006, ki zavarovanim območjem zagotavlja več odločanja pri upravljanju. Občine, ki ležijo na območju parka Mercantour, so morale letos (2013) prvič od ustanovitve narodnega parka v letu 1979 odločati o svojem pristopu k narodnemu parku.

Viri in več informacij na: www.actu-environnement.com/ae/news (fr), www.mercantour.eu/index.php/presentation (fr)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije