torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 6. oktober 2013 ob 00:00, ogledov: 5040

Kozjanski park na znamki

Avtor: Zdenka Mihelič
Pošta Slovenije je 27. septembra 2013 izdala znamo z motivom Kozjanskega parka oz. Kozjanskega regijskega parka, ki je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij na vzhodu Slovenije.
Podrobnosti o znamki
·         Datum izdaje: 27. 9. 2013
·         Oblikovanje: Edi Berk
·         Motiv: Kozjanski park
·         Tisk: SIA Baltijas Banknote, Latvija
·         Tehnika: Štiribarvni ofset
·         Pola: bloku z eno znamko
·         Papir: Chancellor litho PVA gum FSC, 102 g/m2
·         Velikost: Znamka 37,50 x 30,00 mm
·         Zobčanje: Okvirno 11 1/4 : 14 1/4
·         Foto: Barbara Ploštajner

Kozjanski regijski park:
Kozjanski regijski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij na vzhodu Slovenije. Preplet človekovega delovanja in naravni procesi so ustvarili pogoje in omogočili preživetje nekaterih redkih, ogroženih in ranljivih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih habitatov. 
Zaradi visoke stopnje biotske raznovrstnosti spada večji del parka v ekološko pomembna območja Slovenije in evropsko pomembna naravovarstvena območja NATURA 2000. Širše območje Kozjanskega z Obsoteljem se ponaša s statusom biosfernega rezervata v okviru programa Človek in biosfera (MAB -Man and Biosphere), ki deluje pod okriljem UNESCA.
Suha travišča in bukovi gozdovi vzhodnega Posavskega hribovja, stari travniški sadovnjaki na gričevnatih pobočjih in mokrišča ob Sotli so naravovarstveno najpomembnejši  habitati in soustvarjajo mozaično kozjansko kulturno krajino. Predvsem je tu pestra favna metuljev (okoli 1100 vrst), hroščev in ptic (vijeglavka, pivka, pogorelček, rjavi srakoper, smrdokavra, sokol selec).
V ohranjeno naravo je vtkano stoletno delo človeka, kot so mogočni gradovi, prastare cerkve in romarska središča, srednjeveški trgi ter značilne kozjanske domačije s skrbno obdelano zemljo. Kozjanski park se ponaša z »najbolj grajskim med gradovi na Slovenskem«, gradom Podsreda iz 12. stoletja, enim najpomembnejših spomenikov romanske arhitekture v Sloveniji in Evropi.
Kozjansko jabolko je postalo simbol varovanja narave, ohranjanja dediščine in tradicije, zdravja ter prepoznavnosti zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka.

Barbara Ploštajner, univ. dipl. geogr. in prof. zgod., višja naravovarstvena svetovalka

Vir: Pošta Slovenije
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije