sobota, 11. julij 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 23. oktober 2013 ob 00:00, ogledov: 3906

Zaključek 11. usposabljanja za varuhe gorske narave v Valvazorjevem domu

Avtor: Zdenka Mihelič
V nedeljo, 20. 10. 2013, smo se udeleženci 11. usposabljanja za varuhe gorske narave zbrali v Valvazorjevem domu pod Stolom, da bi podelili diplome, izkaznice in značke tečajnikom, ki so uspešno zaključili izobraževanje.
Zbrali smo se ob 9. uri. Pozdravil nas je Valentin Rezar, predstavnik PD Radovljica, ki se je letos zelo potrudil z organizacijo tega zaključka.

Zatem smo se skupaj z Janezom Bizjakom sprehodili do Ajdne (1064 m). To je skalna vzpetina na južnem pobočju gore Stol v Karavankah. Z nje je dobro viden severni del Ljubljanske kotline, Zgornjesavska dolina z Jesenicami, Bled, Mežakla, Julijske Alpe in Stol.

Na vzpetini se nahaja istoimensko poznoantično arheološko najdišče. Na Ajdni je bila v pozni antiki, v času po razpadu rimskega cesarstva (okrog leta 476 n. š.), naselbina, ki je kot višinska postojanka služila domačim dolinskim prebivalcem, da so se umaknili pred migracijami germanskih in slovanskih plemen. Arheološka izkopavanja, ki potrjujejo ta dejstva, so se začela leta 1976. Najdeni so bili ostanki petindvajsetih zgradb, enajstih grobov in zgodnjekrščanska cerkev. V Gorenjskem muzeju v Kranju je razstavljenih več izkopanin: lončevina, nakit in orožje.
Vse to in še kaj več nam je o Ajdni povedal Janez Bizjak, pa tudi Tina je še kaj dodala zraven.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_zakljucek4_foto_MB_Janez_Senica_SAM_0884m

Po vrnitvi smo poslušali predavanje Irene Mrak o odpravah v Himalajo in poizkusih, da bi tudi tam ljudem privzgojili navado, da bi odpadke, ki ostanejo po odpravah, odnesli v dolino. Prijetno se je bilo za dobro uro preseliti v Pakistan med osemtisočake in prisluhniti Ireni, ki je tam preživela tudi letošnje poletje.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_zakljucek2_foto_MB_Janez_Senica_DSCN1215m

Po predavanju nam je ekipa Valvazorjevega doma postregla z okusnim kosilom, za tem pa nas je čakala podelitev diplom, izkaznic in značk letošnjim tečajnikom.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2013_zakljucek3_foto_MB_Janez_Senica_DSCN1218m

Letos je tečaj uspešno zaključilo 18 tečajnikov. Vsi so uspešno opravili teste in napisali seminarske naloge. Želimo jim, da bi nova znanja uspešno uporabljali v času, ko skušamo k delovanju človeka v njegovem okolju pristopati celovito, in ko ugotavljamo, da so vplivi človeka na gorski svet ter njegove žive in nežive sestavine veliko kompleksnejši od zgolj varovanja zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst. Ob uveljavljanju programov ekološke sanacije planinskih koč, vzdrževanju planinskih poti ter organizaciji različnih oblik planinske dejavnosti (planinski izleti, pohodi, turni smuki, kolesarske ture, plezalni vzponi, tabori ...) potrebujemo v planinskih društvih in meddruštvenih odborih planinskih društev usposobljene strokovne delavce, ki bodo tako ob prenovah ali gradnjah planinskih koč, kot ob vzdrževanju, označevanju in nadelavi planinskih poti, vodenju izletov, načrtovanju usposabljanj in oblikovanju programa (dejavnosti) planinskega društva znali ravnati in vzgajati v skladu z načeli varovanja gorske narave.

Ob tej priložnosti vsem tečajnikom iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha pri njihovem delu na tem področju.
Istočasno pa se zahvaljujemo vsem predavateljem, ki so se tudi tokrat odzvali naši prošnji in predavali na zanimiv in kvaliteten način.

Še enkrat pa se zahvaljujemo PD Radovljica, ekipi Valvazorjevega doma in Valentinu Rezar za sodelovanje pri organizaciji zaključka 11. usposabljanja za varuhe gorske narave.

Marta Bašelj
Foto Marta Bašelj in Janez Senica

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...