petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 13. maj 2014 ob 00:00, ogledov: 5571

Rjavi medved v Triglavskem narodnem parku

Avtor: Zdenka Mihelič
Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park se na območju Triglavskega narodnega parka bolj ali manj stalno zadržuje do sedem rjavih medvedov.
Glede na opazovanja, ki jih v okviru nalog varstva in upravljanja prostoživečih živali opravlja naravovarstvena nadzorna služba (opaženi iztrebki, sledi in tudi srečanja z medvedom), je bil medved nazadnje opažen v dolinah Radovne in Krme ter  na širšem območju Vogla.  Glede na to, da rjavi medved na dan oziroma ponoči lahko prehodi tudi do nekaj deset kilometrov, prebivalce in obiskovalce narodnega parka obveščamo na povečano možnost srečanja z rjavim medvedom.

Obiskovalcem priporočamo, da se predhodno seznanijo z življenjskimi navadami rjavega medveda in prilagodijo svoje obnašanje možni prisotnosti in srečanju z medvedom. Sleherni uporabnik prostora Triglavskega narodnega parka tudi sam z odgovornim ravnanjem zmanjšuje možnosti neposrednega stika s konfliktno živaljo.  Obiskovalci naj se poslužujejo označenih poti, v okolici domov naj ne bo dostopnih organskih virov hrane za medvede, kot so smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti, saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom.

Informacije o rjavem medvedu, o načinih njegovega obnašanja ter o primernih odzivih človeka ob srečanju z medvedom lahko najdete v gradivih na spletnih straneh www.medvedi.si in/ali http://www.zgs.gov.si/slo/delovna-podrocja/gozdne-zivali-in-lovstvo/zgibanke-plakati/index.html.

Triglavski narodni park
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000