torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 14. maj 2014 ob 00:00, ogledov: 3501

Prvi del XII. usposabljanja za varuhe gorske narave

Avtor: Zdenka Mihelič
V soboto, 10. 5. 2014, smo ponovno začeli s tečajem za varuhe gorske narave. Tokrat smo se srečali na Boču v Planinska koča Velikonočnica.
Iz različnih krajev Slovenije smo se zbrali ljubitelji narave, ki si želijo izvedeti kaj novega ali pa obnoviti znanje s področja varovanja narave in predvsem narediti kaj dobrega na področju varovanja narave.

Po kratkem uvodu smo prisluhnili predavanju Damjana Omerzuja o pripravi in izvedbi projekta varstva gorske narave v okviru PD in o mednarodnih konvencijah ter mednarodnih in slovenskih zakonskih predpisih. Po kosilu je sledilo predavanje Jane Vidic o sistemu varstva gorske narave v Sloveniji.

Po teh, malo bolj zahtevnih temah, je vzel niti v svoje roke Dušan Klenovšek. Najprej smo se sprehodili na vrh Boča in spotoma izvedeli in videli mnogo zanimivosti, ki jih sami po navadi sploh ne opazimo. Po vrnitvi smo prisluhnili predavanju o živalstvu v gorah in varstvu živalskih vrst.

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2014_1del_Boc_foto_Marta_Baselj_SAM_2021m

V nedeljo smo z Hrvojem Oršaničem spoznavali splošne ekološke pojme, se seznanili s pomenom varovanja in ohranjanja gozdov. Izvedeli smo tudi veliko o delu in pozitivnih rezultatih Kozjanskega regijskega parka , kjer je uspelo majhnemu kolektivu z medsebojnim povezovanjem in sodelovanjem z domačini vzpostaviti pogoje za razvoj, ki temelji na sožitju človeka in narave.

Nazadnje smo prisluhnili Urošu Žibratu. Spregovoril nam je o varstvu voda. Izvedeli smo kar nekaj zaskrbljujočih dejstev.

V zgodnjih popoldanskih urah smo naše prvo druženje zaključili. Da smo dobro jedli in spali so poskrbeli predstavniki PD Boč-Kostrivnica, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Besedilo in foto Marta Bašelj

KVGN_PZS_usposablj_za_VGN2014_1del_Boc_foto_Marta_Baselj_SAM_2005m

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000