torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 20. maj 2014 ob 00:00, ogledov: 3755

Novi gorski stražarji v MDO PD Dolenjske in Bele krajine

Avtor: Zdenka Mihelič
Tudi letos smo v MDO PD Dolenjske in Bele krajine izvedli usposabljanje za gorske stražarje. Udeležilo se ga je kar 21 planincev iz 6 planinskih društev. Teoretični del smo opravili že v zimskem času.
V soboto, 17 maja 2014, pa smo se kljub slabemu vremenu podali na naravovarstveno ekskurzijo v Kozjanski park. Pridružilo se nam je še nekaj ostalih ljubiteljev narave. Tako je bil avtobus s petdesetimi sedeži poln.

Ogledali smo si Jovse, obsežno naravno ravnico razparceliranih mokrišč, ki se razprostirajo na površini 4,5 km2 med cesto Župelevec-Dobrava in reko Sotlo v občini Brežice. Jovsi so naravovarstveno izredno zanimivo območje poplavnega in močvirnega sveta, ki jih odlikuje velika pestrost rastlinskih in živalskih vrst.
Zaradi specifičnih ekoloških in klimatskih razmer se je ohranila velika pestrost rastlinskih vrst in združb. Na tem območju je bilo ugotovljenih 123 rastlinskih vrst in 18 rastlinskih združb, med njimi nekaj redkih in pomembnih za slovensko vegetacijo in floro. Tu gnezdi okoli 60 ptičjih vrst, o katerih so ornitologi zbrali veliko podatkov. Tu redno ali občasno biva nekaj evropsko pomembnih vrst: orel belorepec, zlatovratka, črna in bela štorklja, kozica, kosec, črnočeh, srakoper in druge.

MDO_PD_DinBK_naravovastv_izlet_maj2014_foto_Rudi_Skobe_20140517_104600m

V stari šoli v Kapelah, kjer je info točka, nas je pričakal prof. Dušan Klenovšek in nam najprej s kratkim filmom in besedo predstavil Jovse. Tam smo tudi svečano podelili izkaznice in značke novim gorskim stražarjem. Kljub rahlemu dežju, ki je kmalu ponehal, smo se nato odpravili v Jovse in si mokrišča ogledali pod strokovnim vodstvom. Z razglednega stolpa, na katerega smo se povzpeli v več skupinah, pa se je videla cela obsežna ravnica.

Spoznali smo še en del naše lepe Slovenije, ki so ga uspeli požrtvovalni ljubitelji narave ohraniti.

Rozi Skobe
Foto Rudi Skobe

MDO_PD_DinBK_naravovastv_izlet_maj2014_foto_Rudi_Skobe_20140517_114355m

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000