torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 3. junij 2014 ob 00:00, ogledov: 3024

Odkrivaj/ Discover 2014 - vodnik za obiskovalce TNP

Avtor: Zdenka Mihelič
Triglavski narodni park je izdal poletni vodnik za obiskovalce s programom aktivnosti Triglavskega narodnega parka, koristnimi informacijami o parku in napotki za varen obisk gora.
Brezplačna publikacija v slovenskem in angleškem jeziku je na voljo na vseh informacijskih mestih Triglavskega narodnega parka in turističnih pisarnah, prelistate pa jo lahko tudi na spletni povezavi >>>.  

Iz uvodnika publikacije:

Odkrivaj in spoštuj

Dolino Triglavskih jezer so že od nekdaj dobro poznali domačini, znanstvenemu svetu pa jo je prvi približal bretonski naravoslovec Baltazar Hacquet. Ko je leta 1777 občudoval slap Savico, je tudi izmeril temperaturo vode. Ker je bila razmeroma visoka, je sklepal, da voda nad slapom teče po površju in se pri tem segreje. Raziskovalna žilica ga je gnala čez strmo steno Komarče, dokler ni po šestih urah hoje prišel v pusto, skalnato dolino z jezeri.  Sčasoma je jezerska dolina postala pojem čudovite, ohranjene gorske narave, omenjena v prvih predlogih za zavarovanje. Dejansko so leta 1924 z zakupno pogodbo na tem območju vzpostavili režim varovanja, prvo jedro Triglavskega narodnega parka.

Želja po odkrivanju je globoko vsajena v vsakega od nas. Ne zatrimo je, ampak se ji pustimo voditi in zapeljati k virom - neizčrpnemu bogastvu narave, simbolni trdnosti Triglava, modrosti domačinov, ki se še vedno zmore najti v vrvežu sodobnosti. Vendar je odkrivanje šele začetek zgodbe. Pomembno je, kako bomo spoznanja uporabili - za bogatenje svoje zavesti ali za potešitev pohlepa. Odločitev je v rokah vsakega posameznika, vsota odločitev pa ima daljnosežne posledice, dobre, manj dobre ali celo uničujoče. Bistveno je torej, da odkrivanje spodbudi in utrdi spoštovanje, ki zmore uravnotežiti morebitne želje po pretirani koristi. 

Pri obiskovanju in raziskovanju narodnega parka ne moremo zgrešiti, če se obnašamo kot obzirni gostje, prevzeti od ponižnega čudenja. Tako se bomo z vsakega izleta gotovo vrnili bogatejši in drugačni! Vabljeni k takšnemu odkrivanju Triglavskega narodnega parka.

Dr. Peter Skoberne
v. d. direktorja Triglavskega narodnega parka
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000