torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 4. julij 2014 ob 00:00, ogledov: 3728

3 .del XII. tečaja za pridobitev strokovnega naziva Varuh gorske narave

V soboto 21. 6. smo začeli s 3. delom tečaja za varuhe gorske narave. Tokrat smo se zbrali v Valvazorjevem domu pod Stolom. Pričakoval nas je zelo natrpan urnik, zato smo pričeli s predavanji že ob 8.uri.
Najprej smo prisluhnili predavanju Marjete Keršič Svetel o Zavarovani kulturni dediščini. Šele malo pred kosilom smo zapustili predavalnico z nalogo, da si poiščemo v okolici predmete ali prostore, ki bi jih bilo vredno zavarovati .

Po kosilu smo se z Ireno Mrak najprej podali na Zabreško planino, zatem pa smo prisluhnili predavanju Negativni vplivi planinskih in drugih prostočasnih dejavnosti v naravnem okolju in njihovo obvladovanje ter predavanju  Aktualna problematika varovanja gorskega sveta.

Po večerji sta sledili še dve predavanji z Marjeto K. Svetel in sicer Osnove interpretacije naravne in kulturne dediščine ter Gorniške organizacije v Evropi in svetu in njihova vloga pri ohranjanju narave.

Končno je prišel čas za počitek. Toda tega so si nekateri močno skrajšali. Nekaj najbolj zagnanih je namreč že ob četrti uri zjutraj krenilo proti Stolu.

Ob osmi uri smo bili po dobrem zajtrku vsi  pripravljeni, da se spopademo z nalogami , načrtovanimi za ta dan. Po prijaznem pozdravu Valentina Rezarja, predsednika PD Radovljica, smo se podali na Ajdno. Spremljala sta nas Janez Bizjak, ki nam je povedal nekaj arheoloških zanimivosti in Dušan Klenovšek, ki je poskrbel, da smo ob poti opazili vse rožice in ostala živa bitja. Ko smo se vrnili z Ajdne, smo se  spet preselili v predavalnico, kjer smo poslušali  predavanje Dušana Klenovška o Rastlinstvu v gorah in varstvu rastlinskih vrst. Nazadnje nas je čakalo še predavanje Janeza Bizjaka o Alpski konvenciji.

Tako, s predavanji smo opravili. Sedaj pa nas je čakalo, tisto najtežje, pisno preverjanje znanja. Glede na to, da smo pri predavanjih prejeli ogromno novih informacij in znanj, je bilo kar težko izbrati tiste najpomembnejše . Kljub temu smo teste prav vsi uspešno rešili in tako nas čaka samo še seminarska naloga in diplome bo prejelo 19 novih varuhov gorske narave.

Spet smo preživeli skupaj zanimiv in aktiven konec tedna. Zahvaljujemo se vsem predavateljem za zelo kakovostna predavanja. Upamo, da bomo novo pridobljena znanja znali koristno uporabiti na področju varovanja narave .Prav lepa hvala tudi ekipi Valvazorjevega doma za prijazno postrežbo in zelo okusno hrano.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000