torek, 27. oktober 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 19. december 2014 ob 00:00, ogledov: 4183

Osp očiščen grmastega slakovca

Avtor: Matej Ogorevc
V soboto, 13.12.2014 je Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije organiziralo delovno akcijo, odstranjevanje invazivne tujerodne rastlinske vrste pod stenami Ospa.
Grmasti slakovec (Fallopia aubertii) je tja prinesel človek, ta pa se je sedaj tam začel intenzivno širiti in je že začel zasedati mesta v sami steni in s tem močno ogrožati endemično Tomassinijevo popkoreso in druge avtohtone vrste. Stene nad Ospom so priljubljeno mesto za športne plezalce. Odgovornost za stanje živalskih in rastlinskih vrst na tem območju zato nosi tudi PZS. V KVGN smo zato sklenili, da ponudimo pomoč pri delovni akciji.

Na naše vabilo se je odzvalo kar šestnajst planincev in varuhov gorske narave iz različnih planinskih društev iz vse Slovenije. Vsi udeleženci so bili izredno motivirani za delo, temu primeren pa je bil tudi rezultat dela. Očistili smo dve lokaciji, kjer je grmasti slakovec bil že močno razbohoten.

kvgn_pzs_ciscenje_ospa_2014_foto_udelezenci_m1

Akcija pa ni bila samo delovna, ampak so nam pred pričetkom akcije in po končani akciji povedali veliko zanimivih in poučnih stvari o invazivnih tujerodnih vrstah v Sloveniji strokovnjaki za te vrste ( dr. Nejc Jogan, profesor botanike na Oddelku za biologijo Biotehnične fakultete v Ljubljani; Peter Glasnović, raziskovalec na Univerzi na Primorskem; mag. Barbara Vidmar, naravovarstvena svetnica na ZRSVN, OE Piran.

Akcija je bila zelo dobro organizirana, zato gre vsa zahvala organizatorju akcije Društvo za ohranjanje naravne dediščine Slovenije (DONDES), njeni predsednici Mateji Poljanšek.

 

kvgn_pzs_ciscenje_ospa_2014_foto_udelezenci_m3

Hvala varuhom gorske narave, hvala vsem ostalim planincem. Bili smo zelo veseli in ponosni, da nas združuje ista skrb in iste vrednote.
Darko Lorenčič 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...