petek, 28. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 31. december 2014 ob 00:00, ogledov: 3295

Triglavski ledenik - nova znanstvena monografija

Avtor: Matej Ogorevc
Ni dvoma, da ima Triglav, najvišja slovenska gora s tremi glavami v imenu, med Slovenci prav poseben in simbolen, rečemo lahko celo mističen pomen. Triglav je naš spremljevalec, saj je viden iz velikega dela Slovenije, zato ni naključje, da je njegova silhueta sestavni del državnega grba. Tudi zato ima ta knjiga, ki govori o raziskovanjih ledenika pod našo najvišjo goro, poseben pomen.
Zaradi posebnosti ledenika in povedanega je razumljivo, da segajo poročila, pisna in likovna poročila o njem zelo daleč v preteklost. Ta knjiga je namenjena temu, da bi na enem mestu zbrali, ovrednotili, sistematično uredili in objavili vse, kar se je nabralo pomembnega o Triglavskem ledeniku. Gre torej za doslej najbolj podroben pregled vsega znanega o njem. To je vsekakor celovita monografija o najbolj vzhodnem ledeniku v Julijskih Alpah, ki ji ni para ali primerjave v vseh dosedanjih objavah raziskovanj, ki so obravnavale in se nanašale na večinoma bistveno krajše opazovano obdobje.
 
Knjiga je, kot rečeno, v prvi vrsti namenjena Triglavskemu ledeniku, večjemu od obeh slovenskih ledeniških krp, ki ga tudi najbolj sistematično raziskujemo. Brez dvoma lahko trdimo, da je v njej izredno dobro, podrobno in kritično dokumentiranega izjemno veliko gradiva, kot so poročila meritev, fotografije in drugo. Posebej velja podčrtati, da ne gre le za poročilo o neki časovno omejeni raziskovalni aktivnosti, pač pa lahko trdimo, da je pred nami sistematično delo generacij najrazličnejših opazovalcev in raziskovalcev, vse od začetkov poglobljenih opazovanj in raziskovanj Triglavskega ledenika pred skorajda sedemdesetimi leti, leta 1946.
 
dr. Milan Orožen Adamič
 
Knjigo je izdal Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, kjer jo lahko tudi kupite.

PDF Triglavski ledenik
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000