torek, 18. februar 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 26. januar 2015 ob 00:00, ogledov: 2365

2. februar – svetovni dan mokrišč

Avtor: Matej Ogorevc
Mokrišča so področja, ki so redno poplavljena s površinsko ali podzemsko vodo in kot taka omogočajo življenski prostor številnim rastlinam in živalim, ki za življenje in/ali razmnoževanje potrebujejo mokro ali občasno mokro prst.
Mokrišča so v naravi izjemnega pomena, kar so jim priznali že leta 1971, ko so v iranskem mestu Ramsar sprejeli konvencijo o mokriščih. Mokrišča, ki so v sodobnem svetu, zaradi širitve mest in intenzivnega kmetijstva vedno bolj ogrožena, imajo v celotnem ekosistemu Zemlje izredno pomembno vlogo, saj opravljajo številne naravne funkcije, prav tako pa so številnim rastlinskim in živalskim vrstam nudijo prostor za življenje, prehranjevanje in razmnoževanje.
 
Vloga mokrišč v svetu:
• So naravni vodni zbiralnik: Mokrišča, poleg tega da napajajo podtalnico, napajajo tudi vodonosnike, reke in jezera, ali pa obratno - mokrišča se napajajo iz rek in jezer.
Preprečujejo poplave: Večina poplav v urbanih predelih je posledica uničevanja mokrišč, ki so jih nadomestile neprepustne asfaltne površine (npr. ceste in parkirne površine). Mokrišča so kot velike naravne spužve, ki ujamejo površinsko odtekajoče vode in jih počasi oddajajo, s čimer preprečijo velika nihanja nivoja vode.
• Blagodejno vplivajo na okoliško mikroklimo: Mokrišča z izhlapevanjem vode s površin blažijo sušo in poleti hladijo okolico.
Čistijo vodo: Bogata vegetacija mokrišč omogoča odlaganje strupenih snovi in prekomerne količine hranil, ki jih človek sprošča v okolje. Delujejo kot naravne čistilne naprave, vendar z omejenimi zmogljivostmi.
• So vir dobrin: Ob preudarni rabi so mokrišča, ki sezonsko poplavljajo vir rib, lesa, krme, kmetijskih pridelkov.
• Imajo estetsko funkcijo: Poleg raznolikosti življenja so mokrišča idealna mesta za opazovanje narave in sprostitev.
• Imajo izobraževalno funkcijo: Mokrišča so idealen prostor za raziskave in izobraževanje, ozaveščanje o pomenu ohranjanja narave in širšega okolja.
• So življenjsko okolje tudi redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst: Zaradi hidrološke dinamike in značilnosti okolja so številna mokrišča zibelka biodiverzitete.

Ob svetovnem dnevu mokrišč potekajo številni dogodki, nekatere lahko najdete tudi v spletnem koledarju dogodkov na naši spletni strani.
 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000