sreda, 23. september 2020
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 7. avgust 2020 ob 13:00, ogledov: 297

Naravovarstveni planinski izlet Komen-Travnik

Planinsko društvo Ljubno ob Savinji | Planinsko društvo Velenje | 
Avtor: Matej Ogorevc
PD Velenje, odsek za varstvo gorske je ob sodelovanju s PD Ljubno in Naravovarstveno Zvezo Smrekovec je v soboto, 1. avgusta, izvedlo voden naravovarstveni izlet po delu Smrekovškega pogorja. Udeležilo se ga je 26 planincev, predvsem varuhov gorske narave in gorskih stražarjev, iz 12 planinskih društev treh meddruštvenih odborov, predvsem Savinjskega, saj je izlet štel kot udeležba na akciji odbora. Med udeleženci je bila tudi gostja iz Tunizije slovenskih korenin, dr. Semia Cherif - torej je imel izlet medkontinentalno udeležbo, smo se pošalili.
S sedla Hlipovec so se udeleženci povzpeli na vrh Komna in nato nazaj na sedlo ter preko vrha Turnovke do Koče Travniku, kjer jih je pozdravil Benard Štiglic, predsednik PD Ljubno, od tam pa nazaj na izhodišče.

Namen pohoda je bil seznaniti udeležence z značilnostmi Smrekovškega pogorja in naravovarstveno problematiko, zlasti pretiranim nabiralništvom ter opozoriti obiskovalce na naravi prijazno nabiralništvo in rekreacije.

17_Greben_Smrekov_kega_pogorja_

Smrekovško pogorje je v slovenskem prostoru nekaj posebnega. Je ostanek podmorskega vulkanskega delovanja pred približno 25 milijoni let (terciar). Na 15 kilometrov dolgem grebenu najdemo različne magmatske (npr. andezit) in piroklastične kamnine (npr. tuf). Specifična in hkrati raznolika kamninska podlaga je bila osnova za nastanek posebnih življenjskih okolij, ki jih poseljujejo izjemne rastlinske in živalske vrste. Zato je greben zavarovan kot geološki in botanični rezervat Smrekovec-Komen.

Tu imajo svoj habitat nekatere redke in zavarovane vrste planinskega rastja, vezane na nekarbonatno podlago: praprot alpska vudsovka, alpska zvončica, beli kosmatinec, katančevolistna penuša, Kochov svišč, kuštravi jeglič, najmanjši jeglič, endemični živorodni zvezdasti kamnokreč in druge. Tu je največja strnjena populacija divjega petelina v Sloveniji, prisotna sta koconogi čuk in mali skovik.

Smrekovec je bogat z borovnicami in brusnicami ter manj znanimi sorodnimi kopinščicami. Od zdravilnih zelišč najdemo zlasti arniko in šentjanževko Območje je znano nahajališče gobanov.

11__Poslu_ajte__zbrani_vsi__nekaj_imam_za_povedati

Zaradi obilja teh plodov se začne sredi poletja proti pogorju množica žal neozaveščenih nabiralcev, ki povzročajo nemir, erozijo in onesnaževanje ter motijo posest. Zlasti pa iz narave odnašajo mnogo več plodov, kot bi smeli in bi bilo prav. Poleg tega je Smrekovec močno obremenjen tudi z nedovoljenimi vožnjami po planinskih poteh in v brezpotjih.

Na pohodu smo nabiralce opozarjali na pravilno nabiranje, zabeležili smo en primer nepravilnega parkiranja in pobrali nekaj odpadkov. S Komna sta se z gorskimi kolesi spustila tudi dva kolesarja, ki smo ju prijazno opozorili, da je vožnja v naravnem okolju prepovedana.

12__Anika__odli_na_organizatorka

Pripravila: Anka Pugelj in Marijan Denša
Fotografije: Janez, Janko, Marijan in Uroš

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije
Natura 2000

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...