torek, 21. maj 2024
POIŠČI
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 12. marec 2024 ob 00:00, ogledov: 359

Po nagelj na Goro Oljko – naravovarstveni planinski pohod

Planinsko društvo Polzela | 
Avtor: Matej Ogorevc
Tudi letos smo se prvo soboto v marcu polzelski planinci odpravili na tradicionalni pohod »Po nagelj na Goro Oljko«. Pridružili so se nam številni planinci iz društev Savinjskega MDO in drugih delov Slovenije. Predvsem so bili to gorski stražarji in varuhi gorske narave, saj je pohod veljal tudi za srečanje varstva gorske narave KVGN PZS.
Skupno se nas je zbralo preko 40, zelo lepo število glede na slabo vremensko stanje in napoved. Prišli smo iz 14-tih društev iz treh MDO PD. Pridružila se nam je tudi Manja Rajh, predsednica Savinjskega MDO PD.

Nekateri so se pohoda udeležili prvič, zato smo izbrali traso, ki se začne pred občinsko stavbo v središču Polzele in nadaljuje skozi lepo urejen park Šenek mimo Vinskega vrha in Vimperka do grofa Turna (kjer smo občudovali naravno zrasli bršljanov srček), vse do rojstne hiše Neže Maurer. Tam je sledil krajši postanek s fotografiranjem. Pot smo nadaljevali mimo kužnega znamenja v Dobriču do gostilne pri Jugu. Od tam smo se podali po kolovozni poti do vrha, saj je na jugozahodnem pobočju Gore Oljke rastišče pasjega zoba, ki se je pravkar razcvetel in je bil njegov ogled eden od ciljev pohoda.

kvgn_pzs_po_nagelj_na_goro_oljko_2024_arhiv_kvgn_pzs__4_

Med pohodom smo imeli večje število postankov, tako imenovanih »pet minut za varstvo gorske narave«, na katerih na kratko obravnavamo naravovarstvene teme. Letos je bilo veliko govora o človekovih posegih v naravo in njihovih posledicah, zlasti o poplavah prejšnjega leta. Aktualna tematika ob poti je bila tudi zasajanje tujerodnih rastlin (npr. navadne barvilnice in japonskega dresnika) in njihovo širjenje v naravno okolje, ohranjanju gozda, vlaganje rib v gorske reke in jezera ter pretirano nabiralništvo. Seveda tudi brez voženj v naravnem okolju žal ne gre, nemir in erozija zaradi dvokoles in štirikolesnikov sta tudi na Gori Oljki.
Pohod smo pričeli v oblačnem in nič kaj prijaznem vremenu, megla je dolgo zakrivala vrh Gore Oljke, toda malo pred vrhom se je razkadila in prikazalo se je sonce, ki je takoj ogrelo kosti in srce. Lepo spomladansko vreme nas je spremljalo do vrha in še vso pot nazaj do izhodišča.

Kot veleva tradicija, so udeleženke pohoda na vrhu pred planinskim domom prejele nagelj v znak spoštovanja ob prihajajočem prazniku dneva žena. V kmečki sobi planinskega doma je vladalo prijetno vzdušje ob toplem zeliščnem čaju iz kuhinje. Ko smo se osvežili, smo pregledali program dela KVGN, si izmenjali izkušnje, nasvete in spomine ter tudi nekaj strokovnega gradiva s področja varovanja gorske narave. Sledil je ogled cerkve sv. Križa in podzemnega svetišča, ki so ga udeleženci, ki so bili tu prvič, opazovali z začudenjem.

kvgn_pzs_po_nagelj_na_goro_oljko_2024_arhiv_kvgn_pzs__5_

V dolino smo se vračali v čudovitem sončnem in rahlo vetrovnem vremenu. Na južnem pobočju smo si ob poti ogledovali že razcvetene spomladanske cvetlice: jetrnik, pljučnik, trobentice, lapuh in vijolice različnih barv. V dolini so nas pozdravljali cvetoči mali in veliki zvončki. Na najbolj toplih legah je na robu gozda v polnem cvetu rumenel rumeni dren.

Zapisal in fotografiral Uroš Čotar,
načelnik odseka VGN PD Polzela

Fotogalerija

 Uroš Čotar

 Uroš Čotar1 / 3

 Uroš Čotar2 / 3

 Uroš Čotar3 / 3

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije